Algemene voorwaarden

Een Heleboel Gevoel

Algemene Voorwaarden voor het aanbieden van opleidingen, trainingen, workshops en cursussen

Artikel 1.Definities

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

1. De opdrachtnemer: de natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie het werk is opgedragen.

2. De opdrachtgever: de natuurlijke persoon of rechtspersoon die het werk opdraagt.

3. Het werk: het uit te voeren werk, de cursus, opleiding, opdracht of de te verrichten levering of dienst.

4. De overeenkomst: de definitieve opdrachtverlening van opdrachtgever aan opdrachtnemer.

5. Bijeenkomst: een college, bijeenkomst, congres, presentatie, cursus, coaching of andere prestatie van opdrachtnemer van vergelijkbare soort.

6. Dag: kalenderdag.

7. Werkdag: een kalenderdag, tenzij deze valt op een algemene erkende, of voorgeschreven rust of feestdag, vakantiedag.

8. Offerte: de schriftelijke aanbieding met de omschrijving van het werk.

Artikel 2.Toepasselijkheid

2.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes en overeenkomsten tussen opdrachtnemer en opdrachtgever.

2.2. In de offerte van opdrachtnemer zijn deze algemene voorwaarden van toepassing verklaard. Bij opdrachtbevestiging door opdrachtgever kan deze toepasselijkheid niet opzij worden gezet. Ook indien bij opdrachtbevestiging de opdrachtgever zijn algemene voorwaarden toepasselijk verklaart, dan wel bedingen in de algemene voorwaarden van opdrachtnemer opzij zet, geldt dat niettemin de algemene voorwaarden van opdrachtnemer integraal van toepassing zijn.

2.3. In geval van strijdigheid tussen de bepalingen in de algemene voorwaarden en de bepalingen uit de overeenkomst zullen de bepalingen uit de overeenkomst voorrang hebben boven de bepalingen in de algemene voorwaarden.

Artikel 3.Offerte

3.1. Alle offertes zijn vrijblijvend, wat wil zeggen dat opdrachtnemer niet gehouden kan worden deze gestand te doen.

3.2. Elke offerte is een ondeelbaar geheel en geldt gedurende 30 dagen na dagtekening, tenzij het uitdrukkelijk en schriftelijk anders is vermeld.

3.3. Alle aanbiedingen vinden plaats volgens bestek en/of prijsaanvraag.

3.4. De prijzen in de offertes zijn vrijgesteld van BTW, tenzij anders aangegeven.

3.5. Indien na een offerte een opdracht uitblijft, kunnen de kosten van de voorbereiding en het opstellen van de offerte in rekening worden gebracht. De opdrachtgever moet hiermee vooraf schriftelijk instemmen.

Artikel 4.Totstandkoming van de Overeenkomst

4.1. De overeenkomst komt tot stand door het bericht van aanvaarding van de offerte door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer.

4.2. Wijzigingen in de overeenkomst, of afwijkingen van deze algemene voorwaarden zijn alleen schriftelijk overeen te komen.

Artikel 5.Prijswijziging

Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor overeengekomen prijzen te verhogen. Dit kan alleen gemotiveerd, vooraf voor nog niet verschuldigde termijnen. De verhoging moet het gevolg zijn van een na de totstandkoming van de overeenkomst optredende verandering van omstandigheden. Deze moet van zodanige aard zijn dat van opdrachtnemer de gebondenheid aan de overeengekomen prijzen naar alle redelijkheid niet kan worden verlangd.

Artikel 6.Annuleren

6.1. Een registratie voor een bijeenkomst kan zonder kosten worden geannuleerd tot 14 werkdagen voor de aanvang van de bijeenkomst. Wanneer een bijeenkomst geannuleerd wordt tussen 14 en 7 werkdagen voor de aanvang van de bijeenkomst, wordt 40% van het factuurbedrag in rekening gebracht. Indien annuleringen na 7 werkdagen voor het begin van de bijeenkomst worden gedaan, wordt 80% van de bijeenkomstkosten in rekening gebracht.

Mocht om welke reden dan ook een cursist niet komt opdagen of annuleren binnen 48 uur
voor aanvang van de bijeenkomst, dan zal het totale cursusgeld in rekening worden gebracht.

6.2. Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor een bijeenkomst te annuleren, om redenen die buiten haar macht liggen.

6.3. Een bijeenkomst zal alleen doorgaan wanneer er, naar de mening van opdrachtnemer of naar die van het uitvoerend bedrijf, voldoende aanmeldingen zijn.

Artikel 7.Wijzigingen

Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor zonder opgaaf van reden wijzigingen aan te brengen in het aanvaarde werk, de bijeenkomst, de locatie en de data. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor de eventuele kosten en schade die hierdoor ten laste van de opdrachtgever komen.

Artikel 8.Auteursrecht en Intellectuele eigendom

8.1. Het auteursrecht en intellectuele eigendomsrecht van door opdrachtnemer geleverde materialen berust bij de opdrachtnemer. Dit betreft alle verstrekte stukken, zoals:

a. offertes;

b. projectbeschrijvingen;

c. readers;

d. presentaties;

e. hand-outs;

f. rapporten;

g. adviezen;

h. materialen;

8.2. Al deze materialen zijn uitsluitend bestemd om te worden gebruikt door de opdrachtgever. Het is niet toegestaan het materiaal te vermenigvuldigen op welke wijze dan ook. Het is niet toegestaan het materiaal opnieuw te exploiteren. Ook is het niet toegestaan het materiaal te gebruiken voor andere doelen dan waarvoor het ter beschikking is gesteld.

8.3. Van deze bepalingen kan in de offerte worden afgeweken, maar slechts expliciet.

Artikel 9.Facturering

9.1. Facturering vindt plaats na de bevestiging van de inschrijving. De betaling dient voor de aanvang van de bijeenkomst in het bezit te zijn van opdrachtnemer. Mocht dit niet het geval zijn dan zal de cursist niet worden toegelaten tot de bijeenkomst. Indien opdrachtnemer om welke reden dan ook, de factuur niet tijdig heeft toegezonden, dan dienen de cursuskosten binnen acht (8) dagen na de factuurdatum te zijn voldaan. Betaling dient te geschieden door overmaking op de bankrekening die op de factuur vermeld staat, onder vermelding van factuurnummer en factuurdatum.

9.2. De opdrachtgever dient het op de factuur vermelde bedrag aan opdrachtnemer te voldoen, zonder enige aftrek, korting of schuldverrekening. Betaling dient te geschieden binnen de op de factuur vermelde termijn.

9.3. In geval van niet tijdige dan wel onvolledige betaling is de opdrachtgever in verzuim, zonder dat opdrachtnemer hiervoor eerst schriftelijk in gebreke dient te stellen. Bovendien is de opdrachtgever over het openstaande bedrag de wettelijke rente verschuldigd, te rekenen vanaf de factuurdatum.

Artikel 10.Aansprakelijkheid en Overmacht

10.1. Opdrachtnemer kan zich beroepen op overmacht. Hierdoor is de uitvoering van het werk onmogelijk door een oorzaak die opdrachtnemer niet kan worden toegerekend. Deze oorzaak ligt evenmin in zijn risicosfeer. Hierdoor kan van de opdrachtnemer niet worden gevergd dat het werk binnen de overeengekomen termijn wordt opgeleverd. De opdrachtnemer heeft recht op termijnverlenging, of is gerechtigd de uitvoering van het werk te beëindigen en de gemaakte kosten in rekening te brengen aan de opdrachtgever.

10.2. Wordt de uitvoering van het werk onmogelijk door een oorzaak die de opdrachtgever niet kan worden toegerekend (overmacht) en evenmin in zijn risicosfeer ligt dan is deze gerechtigd het werk te doen beëindigen tegen vergoeding van door de opdrachtnemer gemaakte kosten.

10.3.Onder overmacht wordt verstaan alle van de wil van partijen onafhankelijke omstandigheden welke redelijkerwijs de nakoming van de overeenkomst zeer moeilijk dan wel onmogelijk maken. Hieronder te verstaan o.a.: vertraagde levering van tijdig bestelde materialen; transportmoeilijkheden; mechanische en ander storingen die de opdrachtnemer in zijn bedrijf treffen Bovendien is in ieder geval ook, misdaad, molest, brand, werkstaking, uitsluiting, oproer, bezetting, natuurrampen, overstromingen, epidemieën of oorlog.

10.4. De partij die zich beroept op het niet nakomen van de overeenkomst door de wederpartij is gehouden alle nodige maatregelen te nemen ter beperking van de te lijden schade. Indien deze maatregelen kosten met zich meebrengen, zullen deze kosten door de tegenpartij worden vergoed.